ŞAN KURSU
Şan Kursumuz size ve öğretmenimize uygun gün ve saatte haftada bir gün bir ders saati özel ders şeklinde yapılmaktadır.
Şan derslerinde doğru nefes almayı ve sesi doğru kullanmayı öğretmek derslerimizin öncelikli amaçlarındandır. Bütün yaş gruplarına ve öğrencilerin bireysel ses sınırlarına ve özelliklerine göre sınıflandırılmış olan ders programlarımız ile eğitim vermekteyiz.
Herhangi bir yaş sınırlaması olmadan, hayatınıza renk getirmeyi amaçladığımız şan derslerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşınız.
ŞAN NEDİR
Şan, ses tellerini eğiterek, sesi bilinçli şekilde kullanabilmemizi sağlayan bir ses tekniğidir.
Tıpkı parmak izimiz gibi insan sesi de kişiye özel bir imzadır. Bizi doğrudan yansıtan böyle bir özelliğimizi yakından tanıyıp, yetkin bir şekilde kullanabilmeyi kim istemez?
Şan Eğitiminin Amacı Nedir?
Şan eğitiminin amacı diyafram, akciğer, sinüs boşlukları, ağız boşluğu, karın boşluğu gibi günlük hayatta bilinçli kullanmadığımız vücut bölümlerini kullanarak ses tellerini eğitme çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde sesizimi ve konuşmalarımızı daha bilinçli tonlamayı ve yine daha bilinçli ifade etmeyi öğreniriz.
Sesimizin ve ses organlarımızın çalışma mekanizmasını öğrenmek ve geliştirmek.
Doğamızdan uzaklaşmamız ve bilgisizliğimiz sonucu ses tellerimizi yanlış kullanmamız kaynaklı sağlık ve iletişim problemlerimizi ortadan kaldırmak.
Bir sanat eğitmeni ve sanatçı olarak öğrencinin neyi neden yaptığını bilmesi ve zihnini meşgul eden sorulara cevap bulması çok önemli. Sesin doğru kullanımı ve doğru tekniklerin öğrencide yer etmesi için piyano başı egzersizleri ve doğal nefes teknikleri de çok önemli. Diyafram nefesi burada devreye giriyor.
DİYAFRAM NEFESİ
Diyaframı güçlü bir şekilde kullanabilmek sadece şan öğrencileri ve müzisyenler için değil tiyatrocular, sahne sanatları ile ilgilenen kişiler, öğretmenler, iletişimciler, kısacası kendini etkili bir şekilde ifade etmek isteyen tüm meslek sahipleri için elzem olan bir beceri. Dar alana hapsettiğimiz sıkıntılı nefesler ile hem çalışma hayatımız hem sağlığımız hem de enerjimiz kısıtlanmakta.
Ayrıca artık hemen herkesten duyduğumuz halsizim, enerjim yok, bu tempoya yetişemiyorum, kendimi tükenmiş hissediyorum cümlelerinin ardında doğru nefesten mahrum olmak yatıyor. Dolayısıyla şan dersinde öğrenilen nefes teknikleri, öğrenciyi bu yüksek ve doğal enerjiye taşıyan önemli temel adımlar atıyor. Burada şunu da vurgulamak istiyorum, şan eğitimi verecek olan kişinin uzman kişi olması gerekir. Hem öğrencinin zihin durumuna katkı sağlayacak bir tutumu ve olgunluğu olmalı, hem de kullandığı enstrümana ve aynı zamanda ses tekniklerine tam olarak hakim olmalı. Aksi takdirde kötü sonuçlar yaşanabilir.
Şan eğitiminin kapsama alanına karın kasları da giriyor. Diyafram ve nefes çalışmaları ile öğrenci karın kaslarını daha da iyi hissediyor. İlk birkaç derste fonetik ve artikülasyon diye tabir ettiğimiz; konuşmada ya da şarkı söyleme sırasında, dudak hareketlerinin ne kadar önemli olduğunu ve dil tembelliğinin başımıza ne dertler açtığını fark edebiliyor ve düzeltiyoruz . Sesin güzel ve güçlü çıkmasının insana kazandırdığı öz güven ve motivasyonu şan dersleri ile geliştiriyoruz. Bu altyapı üzerine öğrenci için özel olarak oluşturulan bir repertuvar ile kazanılan becerileri gerçeğe dönüştürmek derslerin en heyecan verici kısmı.
MÜZİK KULAĞIMI GELİŞTİRMEK
Müzik kalitesi yüksek eserler, şarkılar, türküler dinleyebilirsiniz. İyi bir dinleyici olmak insanı birikim sahibi yapar. Müzik zevkinizi geliştirmelisiniz. Neyi dinlediğinize ve dinlediklerinizin size ne kattığına bakmalısınız. Bu birikim üzerine alacağız ses ve kulak eğitimi sizi geliştirecektir.
Kulağı geliştirmenin en sağlam yolu bir enstrüman çalmaktır. Enstrüman öğrenmek duyuşunuzu, söyleyişinizi ve müzikal yolculuğunuzu müthiş şekilde hızlandırabilir.
İNSAN SESLERİNİN TÜRLERİ?
Soprano: En İnce Kadın Sesi
Mezzo – Soprano: Orta İncelikte Kadın Sesi
Alto: En Kalın Kadın Sesi
Tenör: En İnce Erkek Sesi
Bariton: Kalın Erkek Sesi
Bas:En Kalın Erkek Sesi