top of page

KEMAN KURSU

 

Keman Kursumuz size ve öğretmenimize uygun gün ve saatte haftada bir gün bir ders saati özel ders şeklinde yapılmaktadır.

Keman derslerimizde keman çalım teknikleri, kemanın tarihçesi, müzik tarihinde yer alan besteciler ve eserlerinin çalınması derslerin işleniş biçimidir.

Her yaş grubu için farklılık gösteren keman eğitim programlarımız öğretmenlerimiz tarafından titizlikle hazırlanmıştır.

 

KEMAN HAKKINDA KISA BİLGİ

Muhtemelen en tanınmış orkestra çalgısı olan keman bir yayla çalınan telli bir enstrümandır. Keman ailesinin en geniş aralıklı sesine sahip olan üyesi olan kemanın yanında diğer üyeleri viola, çello ve konturbas’ dır. Keman kendine özgü biçimiyle 16. Yüzyılda avrupa’ da ortaya çıktı. Teknesi, sırt ( akçaağaç’ tan ) ve göğüs (köknar’dan) ile yanlıklardan ( akçaağaç’ tan ) oluşur. Göğsündeki iki delik “f “ biçimindedir.

Yanlıkların ortasında büyük bir girinti vardır. Yine akçaağaçtan yapılan sapın ucu salyangoz biçiminde kıvrımlıdır. Keman imal edilirken, ön, arka kısımlar ve omurga boş bir kutu oluşturacak şekilde birleştirilir. Kuyruğa bağlanan dört tel köprünün üzerinden geçip perdelerden uzanıp akort anahtarlarına bağlanır. Anahtarlar vasıtasıyla akort edilir ve elin perdelere basılması ile değişik sesler ve tonlar elde edilebilir.

Çalgının dört teli vardır pesten tize doğru doğru sol, re, la, mi. Keman ailesinden çalgılar; keman, viyola, çello ve konturbas adlarını taşır. İlk kemanlar, bavyera’ nın füssen kentinde italya’ nın brescia ve cremona kentlerinde ve aynı çağda paris’ de yapıldı. Teknenin uzunluğu 36 – 36 cm, toplam uzunluk yaklaşık 60 cm dir.

19. Yüzyılda italyanlar keman yapımında ilk sırayı paris’li ustalara kaptırdı. Bu ustalar nicolas lupot jean – baptiste, vuillaume’ dir. Bu dönemde çalgının tellerini daha çok gerebilmek, gücünü arttırmak ve ses alanını genişletmek amacıyla sap arkaya daha çok eğildi, abanozdan yapılan perdelik uzatıldı ve yine abanozdan yapılan kuyruk eklendi. Çalgının iç yapısında da gerekli değişiklikler yapıldı. Köşeler, takozlar, bas balkonu ve can direğinin boyutları büyütüldü.yapımcılar 19. Yüzyıla değin her türlü telli çalgıyı yapıyorlardı. 20. Yüzyılda uzmanlaşmaya başladılar. En büyük keman yapımcıları arasında gaglianolar, c.fegant, j. B. Guadagnini, a. Guarneri, l. Guersan, klotlar, g. P. Maggini, d. Montagnana anılmalıdır.

Kemanın çocuklar için yapılmış daha küçük boyutları vardır. Çeyrek, yarım (53 cm) ve üç çeyrek (56cm)

 

KEMAN TARİHİ

 

Bazı kaynaklarda ise Arapların Rebab’ından geliştirildiği öne sürülmüştür. 16.ve 17. yüzyıldaki Keman yapım ustaları Nicolo Amati, Paolo Maggini, Giuseppe Guarneru, Antonio Stradivarius Keman‘a son şeklini vermişlerdir.

Keman (veya viyolon), viyola ve viyolonselin de bulunduğu violin ailesinin en yüksek tondan çalan, en küçük üyesidir. Dört teli vardır. Akord sesleri pesten tize sol, re, la ve mi’dir.

Keman yayına arşe denir. Arşede yapay ya da gerçek at kılının yanı sıra ham misina olarak adlandırılan bir madde de kullanılabilir. Ayrıca yayını düzgünleştirmek ve sesi güzelleştirmek amacıyla arşeye reçine adı verilen madde sürülür. Reçine bala benzeyen sarı renkli katı bir maddedir.

Almanca Geige, Fransızca violon, İngilizce violin, İtalyanca violino’dur. Uzunluğu 60 cm’dir. Yayla çalınan telli bir çalgıdır. Notası, ikinci çizgi Sol açkısı ile yazılır. Orkestralarda, genel olarak (Solo, I, II) üç partisi bulunur. Solo ve eşlik görevi verilir (özellikle bir solo çalgıdır). Hiçbir çalgıda olmayan ses rengiyle, çok zengin bir anlatım gücü vardır.

Keman çalmayı öğrenme süresi kişilerde enstrümanın kendi mekanizması, müzik kulağın olup olmaması ve çalma tekniklerinden farklılarından dolayı değişiklik gösterir. Keman tutuşu, arşe çekişi notaların öğrenilmesi sonrasında basit notalı şarkılar çalınmaya başlanır.

bottom of page